vrijdag 24 oktober 2014

Wat je van Beren leren kan

...van slimme beren leren kan, is iets wat je echt proberen moet! De beer is vanouds het grootste roofdier dat op het europese vasteland voorkomt. In tegenstelling tot de wolf is de beer geen zuivere carnivoor, hij eet eigenlijk voornamelijk planten en vruchten en vult dat aan met het vlees dat hij kan krijgen.

Helaas gaat het niet zo goed met de beer in europa, hij is verdwenen uit een groot aantal van zijn habitats en kwam alleen nog voor in de veel te kleine kooien van circussen en reizende 'artiesten', die om de eindjes aaneen te knopen een beer op vaak schokkende wijze uitbuiten.

Sinds kort hebben de roemenen hier echter een reservaat specifiek voor deze mishandelde beren geopend: omdat ze gewend zijn aan menselijk contact en/of omdat ze zo gruwelijk geleden hebben onder de mishandelingen van hun meesters kan men ze niet meer zomaar uitzetten in de natuur.

http://bearsanctuary.com/

Ik was er en zeer geimpressioneerd door het werk van de lokale roemenen die met deze prachtige dieren een uitstekend werk uitvoeren. Veel van de verhalen van de beren zijn erg aangrijpend: beren worden blind gemaakt om beter te dansen, men doodt de moeder om de jongen te kunnen opleiden, men brandt de zolen weg...

Dus bij deze probeer ik ook een beetje de awareness te raisen :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten