donderdag 16 oktober 2014

Het Rila Klooster

Na een heel goede nacht en een uitgebreid ontbijt, ben ik samen met een amerikaans koppel (Mo en Michelle), een australische biker (Richard) en een japanese bejaarde (die vind je echt overal, zijn naam heb ik niet verstaan alhoewel hij het zeker drie keer gemompeld heeft. zijn zoon werkt in antwerpen, dat verstond ik wel) op stap geweest naar de dichtsbijzijnde tourist trap: het Rila klooster.

Gesticht door de volgelingen van Ivan Rilski ergens midden in de bergen rond sofia. Ironisch genoeg was Ivan Rilski daar in de eerste plaats naar toe getrokken om de beschaving te ontlopen, het drukke leven van de 9e en 10e eeuw legden te veel stress op de schouders van Ivan. Of hij gelukkig zou geweest zijn met het grootste klooster van de balkan vlak bij de toegang tot zijn afgelegen grot waar zelfs de koning niet mocht komen, is een twijfelachtige zaak.

In ieder geval is het rila klooster een populaire bestemming voor bussen japanners en bulgaarse schoolkinderen waardoor het een drukke bedoening werd in het orthodoxe klooster. De drukte werd echter snel weggespoeld door een verfrissend bulgaars onweer waardoor ook wij noodgedwongen onze minibus opzochten. Onze japanse vriend had ondertussen twee landgenotes opgesnord die achtergelaten waren door hun bus en in dringende nood waren voor transport terug naar sofia.

Nadat ze zich er van overtuigd hadden dat we er eerlijk en betrouwbaar uitzagen besloten ze met ons mee terug te keren naar sofia. De terugreis werd gekleurd door de verdere uitspattingen van het gigantische onweer dat losgebarsten was: stromende regen, knallende bliksem en donder, omvallende bomen en afgeknapte elektriciteitspalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten