vrijdag 17 oktober 2014

Levski & Nevski

Nog een halve dag sofia te vullen, dus naar de highlights van de stad afgezakt. Sofia bevat de 2e grootste ortodoxe kerk ter wereld de Alexander Nevski kathedraal. Dit imposant bouwwerk was het resultaat van een van de eerste beslissingen van de nieuwe onafhankelijke regering van Bulgarije ergens in de tweede helft van de 19e eeuw. De kerk kwam er met russische steun (net als de onafhankelijkheid) en werd uit dankbaarheid genoemd naar een russische heilige en grootvorst: Alexander Nevski.

Overigens was de dankbaarheid van de bulgaren maar een tijdelijk begrip: drie jaar nadat de kathedraal voltooid was (oa door russiche militairen) koos bulgarije de kant van de centralen in de 1e wereldoorlog en verklaarde rusland de oorlog. In de 2e kozen ze opnieuw de kant van de duitse vrienden, zonder echter de oorlog te verklaren aan de sovjets. Het mocht niet baten, na de 2e wereldoorlog brachten de sovjets bulgarije in hun invloedssfeer.

In sofia (en in heel bulgarije vertelt men mij) zijn er meer leeuwen te zien dan op het gemiddelde partijcongres van de n-va. Alles noemt ook naar de leeuwen (of levski): levski boulevard, levski sofia, levski dit en levski dat...De meest bekende echter is de nationale bulgaarse held Васил Левски, vasil levski.

Vasil was een soort che guevara avant la lettre. Hij begon als monnik, kwam op voor de toen nog door de turken onderdrukte bulgaren, stichtte een onafhankelijkheidsbeweging, milities, revolutionair comite, schuwde de grote middelen niet en werd uiteindelijk gevangen en gedood als terrorist.

Deze namiddag transport naar veliko tarnovo per bus op weg naar een oude vriend :)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten